Keihäitä käyttävät jopa apinat

Yleistä tietoa keihäistä

Boar-spear-95boask-full-1Keihäs on salkoase, joka koostuu yleensä puisesta varresta ja terävästä kärjestä. Kärki voi olla jopa itse varren teroitettu pää, tai se voi olla kestävämmästä materiaalista tehty, kuten raudasta, teräksestä, pronssista, piikivestä tai obsidianista. Yleisin rakenne metsästykseen, tai taisteluihin käytetyillä keihäillä on ollut, muinaisista ajoista asti, metallinen keihään pää, joka on joko lehden, kolmion tai vinoneliön muotoinen. Kalastukseen käytetyissä keihäissä pää on puolestaan sisältänyt joko sahalaidat, tai väkäsiä, jolloin saaliin jääminen keihään päähän on ollut varmempaa.

Keihäs ei ole vain ihmisten käyttämä työkalu

Keihään käyttö ei ole kuulunut ainoastaan ihmisille, vaan esimerkiksi Länsi – Afrikan simpanssien on todettu kehittävän keihäitä, katkaisemalla oksan, tekemällä sen varren puhtaaksi, ja teroittamalla toisen pään hampaillaan. Näitä käytetään metsästämään koloissaan piileskeleviä korvamakeja. Orankien on nähty myös käyttävän keihäitä kalastukseen ja tämän oletetaan olevan ihmisten toiminnan matkimista.

Historia

Arkeologisten todisteiden mukaan puisia keihäitä on käytetty jo 400 000 vuotta sitten ja uusimpien väitteiden mukaan jo 500 000 vuotta sitten. Puu ei kuitenkaan säily hyvin, jolloin ennen metallin ja muiden kärjenpää materiaalien käytön yleistymistä käytössä olleet keihäät ovat maatuneet jo pitkän aikaa sitten. Apinoiden toimintaa seuraamalla tutkijat ovat kuitenkin voineet päätellä, että varhaisimmatkin ihmiset ovat käyttäneet pelkästään puusta tehtyjä keihäitä, jolloin niitä olisi ollut olemassa jo 5 miljoonaa vuotta sitten.

Neandertalinihmiset aloittivat kivisten keihäänpäiden tekemisen jo 300 000 – 250 000 vuotta sitten, jolloin käytettiin myös tulen avulla kovetettuja kirveitä. 200 000 vuoden takaa ihmiset ovat muuttaneet päitä aina vain kehittyneempään suuntaan, tehden vaativia kivisiä kärkiä erikoisilla reunoilla ja muilla lisukkeilla. Kärki kiinnitettiin keihään varteen joko purkalla, eläinten nahalla, eläinten jänteillä tai kasvillisuudella. Tähän aikaan keihäät erosivat käyttötarkoituksen mukaan toisistaan paljon. Heittokeihäät keksittiin erikseen, samoin kuin pistokeihäät, joiden käyttö oli lähikamppailussa, kun taas heittokeihäitä käytettiin enemmän metsästykseen. Noin 15 000 – 9 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua keksittiin myös keihään heitto välineitä, jotka muistuttivat suuresti myöhemmin ilmestynyttä vipukeihästä.