Linko oli edullinen ase

Yleistä tietoa lingosta

linkoLinko on ammus ase, jota käytetään heittämään tylppä ammus, yleensä kivi, savi, tai erikseen linkoa varten tehty linkoluoti. Sitä voidaan kutsua myös nimellä paimenen linko.

Lingossa on pieni pesä keskellä, ja kaksi samanpituista nauhaa pesän vastakkaisilla puolilla. Linkokivi asetetaan pesään ja keskisormi tai peukalo, asetetaan toisen narun päässä olevaan kierukkaan ja toisen narun pää asetetaan etusormen ja peukalon väliin. Linkoa heilutetaan kaaressa, ja pesä vapautetaan oikealla hetkellä. Tämä vapauttaa ammuksen lentämään oikeaan kohteeseensa. Linko siis toimii periaatteessa ihmisen käden jatkeena, sallien kivien heiton paljon pidemmälle kuin mitä olisi mahdollista pelkällä kädellä.

Linko on helppo ja halpa rakentaa ja sitä on historian aikana käytetty sekä metsästykseen, että taisteluissa. Sitä on käytetty jopa nykyaikana, Espanjan sisällissodassa sillä heitettiin kranaatteja vastakkaisille kaduille. Nykyään linkojen käyttö rajoittuu yleensä eräselviytymisestä ja improvisoiduista taistelulajeista kiinnostuneille.

Lingon keksiminen ja historia

Linko on esihistoriallinen ase, jota on käytetty välimeren aikana varmasti jo neoliittisella kaudella, mutta todennäköisesti se on paljon vanhempi. On mahdollista että linko keksittiin jo myöhäispaleoliittisella kaudella, samaan aikaan kun uutta teknologiaa, kuten keihäitä, jousia ja nuolia keksittiin. Australiaa lukuun ottamatta, missä keihään keitto taito dominoi vahvasti, lingosta tuli suosittu ja tavallinen väline ympäri maailmaa. Ei ole kuitenkaan varmaa johtuiko lingon yleistyminen kulttuurien yhteensulautumisesta vai itsenäisistä keksinnöistä.

Linkojen pesät ovat yleisiä arkeologisia löytöjä, kun taas lingot itsessään ovat harvinaisia. Tämä johtuu siitä, että lingon narujen materiaali on hajoavaa, eli se maatuu nopeasti ja siitä, koska linko ei ollut ylimystön aseistoa, vaan mahdollisimman halpa ase, jolloin sitä harvoin laitettiin vainajan mukaan hautaan.

Vanhimmat tiedetysti selviytyneet lingot, noin 2 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua tehdyt, on löydetty Etelä – Amerikan arkeologisilta kaivauksilta, lähinnä Perun alueelta. Vanhin Pohjois – Amerikkailainen kokonaisena selvinnyt linko löydettiin Nevadassa sijaitsevasta luolasta ja sen uskotaan olevan tehty 1 200 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Egyptistä on puolestaan löydetty linko, joka on tehty vähintään 1 325 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Se löydettiin erilaisia aseita keräilevät faarao Tutankhamonin haudasta.