Palaava bumerangi – onnekas vahinko

Yleistä tietoa bumerangista

blank_12inBumerangi on työkalu, joka on perinteisesti tehty keskeltä kaartuvasta puulevystä, jolloin heitettäessä se pyörii kohti suunnassa lentosuuntaansa akselin ympäri. Bumerangeja on erilaisia; osa on suunniteltu palaamaan heittäjän käteen, kun taas osan tarkoitus ei ole palata, ja joitain bumerangeja on vain käytetty käsiaseina. Parhaiten bumerangi tunnetaan Australian alkuperäiskansojen metsästysaseena ja niitä onkin historian aikana käytetty sekä metsästykseen että urheiluvälineinä ja viihteeksi.

Bumerangin historia

Australian aboriginaalien bumerangi perinne on kymmeniä tuhansia vuosia vanhaa, mutta Euroopasta on löydetty jopa vanhempia metsästys keppejä, jotka kuuluivat paikallisten kiviajan ihmisten metsästysaseiden arsenaaliin. Kivimaalauksista Australiassa on voitu päätellä, että bumerangeja on käytetty esimerkiksi kengurun metsästykseen jo 50 000 vuotta sitten. Puolasta taas löydettiin mammutin syöksyhampaasta tehty bumerangi, joka voidaan päivittää 30 000 vuoden taakse. Bumerangeja on löydetty myös muualta Eurooppaa ja Egyptistä. Esimerkiksi Hollannissa on löydetty useampi kappale näitä työkaluja, ja niiden iän arvellaan olevan ensimmäiseltä vuosituhannelta, ennen ajanlaskun alkua. Tuthankhamonilla, 3 300 vuotta sitten kuolleella, ehkä kuuluisimmalla, muinaisen Egyptin faaraolla oli suuri kokoelma erilaisia bumerangeja, joihin kuului sekä suoraan lentäviä, metsästykseen käytettyjä bumerangeja, että bumerangeja, jotka palasivat heittäjänsä luokse.

Mistään ei voida sanoa varmasti koska palaava bumerangi oikein keksittiin, mutta modernit bumerangit tekijät arvelevat että se kehitettiin tasaisesta heitto kepistä, jota vieläkin käytetään alkuperäiskansojen keskuudessa ympäri maailmaa, esimerkiksi Australiassa ja Etelä – Afrikassa. Koska metsästykseen käytetyn bumerangin tulee lentää suoraan kohti saalistaan, sen on oltava täydellisesti tasapainossa ja se on huomattavasti vaikeampi tehdä, verrattuna palaavaan bumerangiin. Palaava bumerangi on todennäköisesti vahingossa keksitty, kun “tuunailevat” alkuasukkaat ovat yrittäneet parantaa metsästykseen käytetyn bumerangin tarkkuutta, ja saaneet sen mystisesti palaamaan takaisin heittäjälle.

Palaava bumerangi metsästyksessä

Myös palaavaa bumerangia on käytetty metsästykseen, esimerkiksi pienten nisäkkäiden ja lintujen kohdalla. Sitä on myös voitu käyttää riistan ajamiseen, esimerkiksi linnut on voitu pelottaa piiloistaan lentoon, heittämällä bumerangi taidokkaasti katkomaan puun lehtiä takapuolelta, niin että saaliit lentävät suoraan metsästäjää kohti. Toisaalta yhtään varmaa todistetta ei ole voitu tarjota siitä, että Australian aboriginaalit olisivat käyttäneet palaavaa bumerangia metsästykseen.