Bumerangi

post thumb
Jousipyssyharrastus
by Jonna/ on 08 Mar 2021

Bumerangi

Bumerangi on monelle nykyäänkin nimeltä ja ulkonäöltä tuttu esine. Bumerangin tunnistaa helposti, sillä se on puinen ja keskeltä mutkalle kääntyvä levy, joka muistuttaa muodoltaan hieman henkaria. Tämä esine on ollut Australian alkuasukkaiden perinteinen heittoase, jota käytettiin monella eri tavalla. Nykyäänkin Australiassa harrastetaan bumeranginheittoa – tosin urheilulajina, eikä aseena. Nykyään Australia tunnetaankin kaikkialla muun muassa bumerangiensa ansiosta.

Bumerangi eri tarkoituksiin

Osa bumerangeista palaa oikein heitettynä takaisin heittäjälleen. Varsinaiseen metsästykseen käytetyt bumerangit olivat kuitenkin raskaita, eivätkä ne palanneet takaisin heittäjälleen. Jotkut bumerangit taas valmistettiin vain kädessä pidettäviksi aseiksi. Taistelubumerangien päässä oli koukku, joka toimi teränä. Vihollinen käytti omaa bumerangia tai muuta esinettä pysäyttääkseen häntä kohden heitetyn bumerangin, jolloin bumerangin koukku tarttui bumerangin reunaan ja varsi pyörähti ympäri lyöden vihollista päähän.

Bumerangi oli myös hyvin kätevä väline metsästyksessä. Tämä johtui siitä, että bumerangimuodosta riippuen se saattoi palata heittäjälleen, jos ei osunut kohteeseen. Monetkaan muut entisajan aseet, joita perinnejousi esittelee, eivät olleet yhtä käteviä tämän ominaisuuden kannalta. Tästä ominaisuudesta onkin saanut alkunsa myös nykyajan sanonta ”tulla bumerangina takaisin”.

Bumerangin heitto harrastuksena

Vaikka bumerangi on alun perin australialainen ase, on se nykyään monelle harrastus- tai kilpaurheiluväline. Bumerangin heittämisen voi oppia vaikka kotoa käsin. Se on lisäksi hyvin edullinen ja kuntoa kohottava harrastus. Harrastuksen etuihin kuuluu myös se, että harrastuksen lomassa saa raitista ilmaa ja voi vaikka viettää aikaa ystävien kanssa.