Viimeisimmät artikkelit

Jousipyssyharrastus
Ratsastusjousiammunta: Urheilumuoto yhdistää ratsastuksen ja jousiammunnan taidon
by Jonna/ on 14 May 2023

Ratsastusjousiammunta: Urheilumuoto yhdistää ratsastuksen ja jousiammunnan taidon

Ratsastusjousiammunta on ainutlaatuinen urheilumuoto, joka yhdistää ratsastuksen eleganssin ja jousiammunnan tarkkuuden. Tämä haastava laji juontaa juurensa aina muinaiseen sotataitoon ja metsästykseen asti, mutta nykyään se on kasvava harrastus- ja kilpailumuoto. Tässä artikkelissa tutustumme ratsastusjousiammuntaan, sen perusteisiin ja ammuntatekniikoihin sekä tarjoamme vinkkejä harrastamiseen ja kilpailemiseen. Ratsastusjousiammunnan perusteet Ratsastusjousiammunta eroaa perinteisestä jousiammunnasta siinä, että ammutaan hevosen selästä liikkeellä ollessa. Tämä asettaa omat vaatimuksensa sekä ratsastustaidoille että ammuntatekniikoille. Lajin säännöt ja turvallisuusnäkökulmat on tärkeää oppia ensin.

Jousipyssyharrastus
Ovatko Myydään jousipyssy -ilmoitukset laillisia?
by Jonna/ on 08 Sep 2022

Ovatko Myydään jousipyssy -ilmoitukset laillisia?

Jousipyssyn käyttämiseen ja ostamiseen liittyy tiettyjä sääntöjä, jotka on hyvä tietää ennen kuin hankkii itselleen tämän välineen. Myydään jousipyssy -ilmoituksia eteen tullessa moni myös saattaa miettiä onko ilmoitus laillinen – onhan kyseessä kuitenkin ase. Jousipyssyn käyttämiseen liittyy myös useita sääntöjä, jotka voivat liittyä sekä metsästys- että urheilu- tai vapaa-ajan käyttöön. Niihin tutustuminen ennen jousen käyttämistä on tärkeää. Kuinka suhtautua Myydään jousipyssy -ilmoitukseen Nuolia ampuvat jousiaseet eivät ole luvanvaraisia ja niitä voi hankkia kuka tahansa yli 18-vuotias.

Jousipyssyharrastus
Keskiaikaiset aseet ovat enimmäkseen lähitaistelua varten
by Jonna/ on 05 Jun 2022

Keskiaikaiset aseet ovat enimmäkseen lähitaistelua varten

Keskiaikaiset aseet tuovat monelle mieleen miekan, joka onkin ollut varsin käytetty ase, jonka kanssa erityisesti varakkaat käyttivät suojavarusteluna kehityskulun mukaan panssarivaatteita, kypäriä tai myöhemmin haarniskoita. Erilaiset vasarat, kirveet ja keihäät tietenkin ovat myös kulkeneet ihmisen mukana jo kauan aseen ja työkalunkin ominaisuudessa. Tutustutaan seuraavaksi hiukan näiden lisäksi käytössä olleisiin asevälineisiin, joista olet saattanut kuulla, mutta jotka voivat olla näiden ensin mainittujen sijaan hiukan tuntemattomampia. Keskiaikaiset aseet, millaisia käytettiin? Vasaran, miekan ja keihään lisäksi erityisesti 1300-luvun puolella yleistynyt nuija kuului klassisiin taisteluvälineisiin, ja siihen tavattiin kiinnittää piikkejä joko alkeellisemmin itse tai armeijan käyttöön tehtynä jo valmistusvaiheessa.

Jousipyssyharrastus
Linko ase oli aikansa kehityksen tulos
by Jonna/ on 11 Apr 2022

Linko ase oli aikansa kehityksen tulos

Linko ase on varmasti yksi vanhimpia sellaisia aseita, joilla pystyi ampumaan kauas. Se oli myös ensimmäisiä aseita, joilla pyrittiin tappamaan eläin tai ihminen ilmaan singotun esineen avulla. Varhaisemmissa linko aseissa käytettiin ammuksena kiviä, jotka sitten pyrittiin linkoamaan kohteeseen. Kieltämättä linko ei ole kovinkaan helppo käyttää varsinkaan silloin, kun kohteeseen yritetään osua kaukaa. Myöhemmin se korvaantuikin jousipyssyllä ja sen erilaisilla muunnoksilla. Linko ase oli käytössä aina keskiajalle saakka Varhaisimmat todisteet linko aseen käytöstä johtuvat aina kalkoliittiseen kauteen, joka käsittää ajanjakson 5 000–3 000 ennen ajanlaskun alkua.

Jousipyssyharrastus
Varsijousen nuoli kannattaa valita huolella
by Jonna/ on 15 Feb 2022

Varsijousen nuoli kannattaa valita huolella

Käsijousesta kehitetyssä aseessa, varsijousessa, on lyhyt jäykkä jousi, joka on kiinnitetty tukkiin poikittain. Varsijousen nuoli on erityisesti varsijouselle suunnattu, joten sen valinnassa kannattaa pitää mielessä muutama seikka, niin välttyy turhilta hankinnoilta. Yleisesti voidaan todeta, että optimaaliset varsijousen nuolet ovat malliltaan lyhyitä. Varsijousella voidaan ampua myös esimerkiksi lyijy- ja savikuulia tai vasamia, jotka ovat tylppäpäisiä nuolia. Varsijousen nuoli voi olla useasta eri materiaalista Monet varsijousen nuolet ovat hiilikuitua tai lasikuitua. On makuasia, mikä vaihtoehto valmistusmateriaaleista tuntuu omiin tarkoituksiin parhaalta.

Jousipyssyharrastus
Puujousi
by Jonna/ on 01 Feb 2022

Puujousi

Puujousi on ehkä yksi ihmisen kehityksen historian tärkeimmistä keksinnöistä. Niiden avulla metsästämään lähteneet miehet kaatoivat metsän eläimiä ja toivat ruokaa perheelleen kerta toisensa jälkeen. Ensin puujousia käytettiin yksinomaan metsästykseen. Kun metsästykseen ei enää ollut välttämätöntä tarvetta, muuttui jousiammunta harrastukseksi. Nykyään erilaisten jousiammuntaan käytettävien välineiden kirjo on jo valtava. Materiaaleina käytetään paljon muutakin kuin vain perinteistä puuta. Perinteinen puujousi Puujousen teko itse ei ole ollenkaan mahdotonta, mikäli on hiukankin taitoa hyppysissä. Netistä löytyy paljon erilaisia kirjoja ja oppaita puujousien tekoon.

Jousipyssyharrastus
Olympiajousi kilpailuissa
by Jonna/ on 13 Jan 2022

Olympiajousi kilpailuissa

Kilpajousi tai toiselta nimeltään olympiajousi on tähtäinjousi. Se onkin tällä hetkellä ainoa jousityyppi, jolla ammutaan olympialaisissa. Jouset koostuvat lasi- tai hiilikuidusta sekä kevytmetalliseoksista sekä ne ovat moniosaisia. Jousessa on myös tärkeät lisävarusteet ja ne ovat vakaimet eteen sekä sivulle, tähtäin sekä klikkeri, joka ilmaiseen ampujalle äänimerkillä, milloin vetopituus on saavuttanut oikean mitan. Nuolet puolestaan jaetaan kahteen eri ryhmään eli sisä- sekä ulkonuoliin. Ulkona käytettävät nuolet ovat ohuempia kuin sisällä käytettävät nuolet.

Jousipyssyharrastus
Ampumaurheilu jousella
by Jonna/ on 30 Dec 2021

Ampumaurheilu jousella

Ampumaurheilu jousella eli jousiammunta pitää sisällään useita erilaisia jousilajeja. Lajissa ammutaan nuolia jousta käyttäen. Jousiammunnassa on alun perin ollut kyse eläimen metsästämisestä nuolella. Jousiaseita on käytetty laajasti myös sodissa ennen ruudin keksimistä. Myöhemmin tästä lajista on tullut olympiatason urheilumuoto. Jousiammunta on nykyään urheilulajina hyvin suosittua ympäri maailman. Jousiammunta on lajina varsin mielenkiintoinen ja antaa harrastuksena myös paljon. Ampumaurheilu jousella historiallisessa valossa Ampumaharrastus jousella on kasvattanut suosiotaan jatkuvasti viimeisten kymmenien vuosien ajan.

Jousipyssyharrastus
Metsästyslaki
by Jonna/ on 17 Sep 2021

Metsästyslaki

Metsästystä ei saa harrastaa Suomessa kuten haluaa vaan sitä säätelevät useampikin laki. Perustana on kuitenkin metsästyslaki sekä metsästysasetukset, josta löytyvät tarkemmat säädökset. Näiden lisäksi on jonkin verran poikkeuslupia ja niihin liittyviä säädöksiä. Poikkeuslupia ovat muun muassa suurepetojen rauhoituksen poikkeamat sekä rauhoittamattomien lintujen sekä muiden riistalajien rauhoitusajoista poikkeaminen. Kun metsästykseen vahvasti voidaan liittää myös riistanhoito, niin siitä on säädetty riistahallintolaissa. Tutustumme myös jousimetsästyksen lainsäädäntöön. Metsästyslaki tarjoaa raamit järkevälle metsästykselle Joka vuosi tulee metsästyslakiin tai lähinnä asetuksiin muutoksia.

Jousipyssyharrastus
Jousipyssyn teko
by Jonna/ on 07 Sep 2021

Jousipyssyn teko

Jousipyssyn teko on monelle ehkä lapsuudesta tuttu. Jousi oli silloin katajaa tai pajua eikä se toiminut kuin vähän aikaa ja kaiken leikin tiimellyksessä se saattoi unohtuakin, kun tuli muuta tekemistä. Jos sinulle on jäänyt innostusta käsin tekemiseen ja edelleen puujousen tekeminen kiehtoo, niin annamme täällä siihen vähän vinkkejä. Ainakin sen, miten pitää valita sopiva puu, ja miten se pitää mitoittaa sekä muita pieniä vinkkejä. Jousipyssyn teko itse kaadetusta puusta Yksi parhaimmista jouseksi soveltuvista puulajeista on ehdottomasti pihlaja.

Jousipyssyharrastus
Taistelukirves on yksi käytetyimmistä muinaisista aseista
by Jonna/ on 01 Sep 2021

Taistelukirves on yksi käytetyimmistä muinaisista aseista

Taistelukirves on ollut keskeisessä osassa taistelussa muinaisina aikoina, ja monet soturit luottivat henkensä sen varaan. Kirveen avulla pystyi tekemään monia erilaisia asioita, kuten rakentamaan majoituksia vaelluksen aikana. Lisäksi se toimi erinomaisesti itsepuolustuksessa, sillä vihollinen vaani aina kulman takana. Kirveitä on tehty ja käytetty ihmisen historian aivan alkuajoista saakka, joten sillä on todella pitkä tausta ihmiskunnan historiassa. Nykyään kirvestä ei käytetä enää aseena, vaan pikemminkin työkaluna. Taistelukirves keskiajalla Taistelukirves oli tärkeä ase keskiajalla, sillä sitä oli helppo kantaa mukana.

Jousipyssyharrastus
Metsästys jousella on luvallista tietyin ehdoin
by Jonna/ on 08 Jul 2021

Metsästys jousella on luvallista tietyin ehdoin

Metsästys jousella kasvattaa suosiotaan ja sen syyksi on sanottu äänettömyys, haastavuus sekä se, että laukauksen varoalue on hyvin hallittavissa. Laki sallii pienriistan metsästyksen sekä sorkkaeläimistä kaikki hirveä pienemmät. Jos aikoo metsästää sorkkaeläimiä, on suoritettava ampumakoe hyväksyttävästi. Lisäksi se määrää, että jousi on pidettävä käsin vireessä. Näitä jousia ovat talja-, vastakaari-, sekä pitkäjousi. Sen sijaan jalkajousta ei saa käyttää. Nuolessa on lisäksi oltava metsästyskärki. Millaista on metsästys jousella? Ensinnäkin tyypillinen ampumamatka on 5-25 metriä, joten eläimen laji on silloin hyvin tiedossa.

Jousipyssyharrastus
Ulaani, mikä se on?
by Jonna/ on 12 May 2021

Ulaani, mikä se on?

Ulaani tarkoittaa keihäillä varustettuja ratsumiehiä, jotka muodostivat niin sanotun kevyen ratsuväen. Keihäs ei tokikaan ollut heidän ainoa hyökkäysaseensa, vaan toissijaisena aseena he käyttivät kevyen ratsuväen sapelia. Puola oli ensimmäinen maa, joka asetti ulaanijoukkoja 1500-luvulla. Tämän jälkeen Euroopan muut maat seurasivat esimerkkiä ja lanseerasipa Venäjäkin oman ulaanirykmenttinsä. Tämä nimitys tulee alun perin sanasta oglan, joka tarkoittaa rohkeaa soturia. Ulaani ja niiden alkuperä Peitsiä ja seipäitä on käytetty eurooppalaisissa ratsuväessä aina keskiajalta lähtien, mutta keihäät otettiin käyttöön vasta 1700-luvulla Puolan toimesta.

Jousipyssyharrastus
Bumerangi
by Jonna/ on 08 Mar 2021

Bumerangi

Bumerangi on monelle nykyäänkin nimeltä ja ulkonäöltä tuttu esine. Bumerangin tunnistaa helposti, sillä se on puinen ja keskeltä mutkalle kääntyvä levy, joka muistuttaa muodoltaan hieman henkaria. Tämä esine on ollut Australian alkuasukkaiden perinteinen heittoase, jota käytettiin monella eri tavalla. Nykyäänkin Australiassa harrastetaan bumeranginheittoa – tosin urheilulajina, eikä aseena. Nykyään Australia tunnetaankin kaikkialla muun muassa bumerangiensa ansiosta. Bumerangi eri tarkoituksiin Osa bumerangeista palaa oikein heitettynä takaisin heittäjälleen. Varsinaiseen metsästykseen käytetyt bumerangit olivat kuitenkin raskaita, eivätkä ne palanneet takaisin heittäjälleen.

Jousipyssyharrastus
Jousimies – kuvaako horoskooppi jousia käyttäviä miehiä?
by Jonna/ on 23 Jan 2021

Jousimies – kuvaako horoskooppi jousia käyttäviä miehiä?

Jousimies on yksi horoskoopeista. Nimestä päätellen sen voisi kuvitella liittyvän jotenkin jousiin tai muinaisiin aseisiin. Jousiammuntaa harrastavat tai jousista kiinnostuneet joutuvat kuitenkin pettymään, sillä horoskooppi ei oikeastaan liity jousiin tai jousiammuntaan mitenkään. Mistä jousimies-nimi sai alkunsa? Jousimies-horoskooppi on saanut nimensä Jousi­miehen tähdistöstä. Jousimies, eli Sagittarius, on yhdeksäs niistä sektoreista, joihin Eläinrata vanhastaan astrologiassa jaetaan. Se käsittää alueen, joka on 240 – 270 astetta kevättasauspisteestä itään. Aurinko saapuu merkkiin marras­kuun 22. päivän aikoihin ja siirtyy seuraavaan, eli Kauriin merkkiin talvi­päivän­seisauksena 21–.

Jousipyssyharrastus
Jousiampujainliitto harrastuksen tukena
by Jonna/ on 26 Dec 2020

Jousiampujainliitto harrastuksen tukena

Suomessa toimii jousiampujainliitto, jonka tehtävänä on tukea harrastustoimintaa monipuolisesti. Liiton toiminta on suunnattu erityisesti kaikille jousiammuntaa harrastaville henkilöille, mutta mitä kaikkea liitto tarjoaa harrastuksen tueksi, ja kannattaako toimintaa seurata? Kerromme siitä tarkemmin tässä artikkelissa. Tapahtumat ja kurssit kaikenikäisille Suomen jousiampujainliitto opastaa harrastajia oman seuran löytämisessä. Seurat järjestävät erilaisia kursseja kaikentasoisille jousiampujille ympäri Suomea. Kurssien tarkoituksena on opastaa alkuun jousiammunnassa, ja mikä parasta, seurat myös tarjoavat alkuun lainavälineet, joiden avulla voi tutustua lajiin hyvin pienellä kynnyksellä.

Jousipyssyharrastus
Keihäät
by Jonna/ on 15 Nov 2020

Keihäät

Keihäät ovat ikivanhoja aseita, joita on käytetty metsästykseen jo 250 000–100 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Niitä on käytetty vuosituhansien ajan niin metsästykseen kuin jalkaväkiarmeijoiden perusaseinakin lähes kaikissa kulttuureissa. Niistä on ollut olemassa monia erilaisia malleja. Erilaisia keihäitä Keihäistä on ollut olemassa hyvin monenlaisia malleja. Perusmalli keihäästä oli kuitenkin 1–5-metrinen, usein sitkeästä puusta veistetty keihäs, jonka kärki saattoi olla teroitettu suoraan tai varustettu luu-, kivi- tai metalliterällä. Keihäistä on ollut kuitenkin muitakin malleja, kuten sotakeihäs, metsästyskeihäs, heittokeihäs, peitsi, hilpari ja piikki.

Jousipyssyharrastus
Jousiampujat tänä päivänä
by Jonna/ on 19 Oct 2020

Jousiampujat tänä päivänä

Jousiampuminen on nykyään lähinnä urheilulaji. Se on siis muuttunut paljon siitä, mitä se oli aikaisemmin. Jos haluat aloittaa lajin harrastamisen, tulee sinun tilata itsellesi jousi. Sen jälkeen harrastus voi alkaa vaikka jossakin seurassa. Metsästyksestä harrastukseen Jousiampuminen on siis muuttanut muotoaan tänä päivänä. Aikaisemmin jousella ja nuolella metsästettiin ruokaa. Nykyään jousia ja nuolia ei juurikaan käytetä enää metsästyksessä. Sen sijaan lajista on tullut urheilua, jossa suomalaiset ovat menestyneet hyvin. Kyseessä on siis jopa olympialaji.

Jousipyssyharrastus
Varsijousi
by Jonna/ on 16 Sep 2020

Varsijousi

Varsijousi eli jalkajousi on mekaanisesti kehittyneempi ase kuin käsijousi. Euroopassa varsijousta käytettiin keskiajalla, mutta Kiinassa se oli käytössä jo paljon aikaisemmin ja löydökset viittaavat siihen, että siellä se on todennäköisesti myös keksitty. Suomessa varsijousen käyttö alkoi lisääntyä 1300-luvulla. Varsijousen rakenne koostuu kaaresta, joka on kiinnitetty poikittain tukkiin. Tukissa on kiinnitettynä laukaisukoneisto, joka laukaisee lyhyen nuolen tai vasaman. Varsijousella pystyi ampumaan kuin kiväärillä ja laukaisukoneiston ansiosta jousen nopeus ja ammuntavoima oli paljon suurempi kuin ampujan lihasvoima.