Linko ase oli aikansa kehityksen tulos

post thumb
Jousipyssyharrastus
by Jonna/ on 11 Apr 2022

Linko ase oli aikansa kehityksen tulos

Linko ase on varmasti yksi vanhimpia sellaisia aseita, joilla pystyi ampumaan kauas. Se oli myös ensimmäisiä aseita, joilla pyrittiin tappamaan eläin tai ihminen ilmaan singotun esineen avulla. Varhaisemmissa linko aseissa käytettiin ammuksena kiviä, jotka sitten pyrittiin linkoamaan kohteeseen. Kieltämättä linko ei ole kovinkaan helppo käyttää varsinkaan silloin, kun kohteeseen yritetään osua kaukaa. Myöhemmin se korvaantuikin jousipyssyllä ja sen erilaisilla muunnoksilla.

Linko ase oli käytössä aina keskiajalle saakka

Varhaisimmat todisteet linko aseen käytöstä johtuvat aina kalkoliittiseen kauteen, joka käsittää ajanjakson 5 000–3 000 ennen ajanlaskun alkua. Kyseessä on siis ikivanha aselaji, joka myöhemmin korvaantui erilaisilla jousipyssyillä. On kuitenkin tärkeää huomata, että linko asetta käytetään vieläkin jossain kulttuureissa. Näin se on yksi vanhimpia aseita, joita käytetään vielä tänäkin päivänä aktiivisesti.

Primitiiviaseet ovat mielenkiintoisia, sillä monesti niiden tehokasta käyttämistä varten tarvittiin myös paljon taitoa. Linko aseen kohdalla sen osumatarkkuus ei välttämättä ole paras mahdollinen, mutta sillä oli monia muita hyviä puolia. Ensinnäkin ammusten löytäminen oli helppoa, sillä maaperästä on helppo löytää kiviä. Toiseksi se oli todella kevyt ja sitä on helppo kantaa mukana.

Linko ase oli ennen kaikkea sotaan kehitetty

Linko ase oli metsästyksen kannalta ongelmallinen, koska se on hyvin epätarkka ja toisaalta myös aika tehoton. Näin se ei oikein sovellu pienen tai suuren riistan metsästykseen. Onkin ajateltu, että linko ase oli yksi ensimmäisiä aseita, joka oli kehitetty nimenomaan sotimista varten.