Jousipyssyn teko

post thumb
Jousipyssyharrastus
by Jonna/ on 07 Sep 2021

Jousipyssyn teko

Jousipyssyn teko on monelle ehkä lapsuudesta tuttu. Jousi oli silloin katajaa tai pajua eikä se toiminut kuin vähän aikaa ja kaiken leikin tiimellyksessä se saattoi unohtuakin, kun tuli muuta tekemistä. Jos sinulle on jäänyt innostusta käsin tekemiseen ja edelleen puujousen tekeminen kiehtoo, niin annamme täällä siihen vähän vinkkejä. Ainakin sen, miten pitää valita sopiva puu, ja miten se pitää mitoittaa sekä muita pieniä vinkkejä.

Jousipyssyn teko itse kaadetusta puusta

Yksi parhaimmista jouseksi soveltuvista puulajeista on ehdottomasti pihlaja. Sillä on hyvä aloittaa ja sitä on helppo myös työstää. Muita hyviä puulajikkeita ovat muun muassa vaahtera, tammi, jalava sekä syreeni. Jousipyssyn teko-ohjeet ovat suhteellisen yksinkertaiset, joten niitä seuraamalla pääset varmasti hyvään lopputulokseen. Kun siis sopiva puu on löytynyt, halkaisijaltaan suunnilleen 5-10 senttiä sekä pituudeltaan 2 metriä. Se on suora sekä oksaton runko.

Kaada puu ja tutki runko huolella, ettei siinä ole oksan kohtia tai mitään vaurioita. Jousen tekemiseen menee aikaa 3-4 viikkoa, josta valtaosa kuluu siihen, että puu kuivuu. Varsinainen veistäminen vie suunnilleen pari päivää. Jos puu on kovin kierteinen, se on hyvä oikaista. Puu on parasta kuivattaa niin, että se on puristimella kiinni esimerkiksi pöydän pintaa vasten.

Jousipyssyn teko-ohjeet mitoitukselle ja veistämiselle

Jousipyssyn teko jatkuu sillä, että tähän kaksi metriä pitkään aihioon merkitset keskikohdan eli siihen tulee kahvan keskikohta. Sen jälkeen mittaat 90 senttiä molempiin suuntiin tai vaihtoehtoisesti omasta pituudestasi puolet. Tämän jälkeen aihion voi sahata oikeaan mittaansa. Parasta on kuitenkin tehdä aihiosta hiukan pidempi. Sitten onkin etsittävä jousen keskilinja. Sen ei tarvitse olla suora viiva, sitä käytetään apulinjana, kun tehdään piirrosta lapojen muodosta. Myös kärkikavennus on piirrettävä.

Mitoituksen jälkeen jousipyssyn teko jatkuu sillä, että aihio veistetään. Kirveellä voi muotoilla etuprofiilin ja sen jälkeen viimeistellä sen raspilla tai viilalla. Jousen paksuus on myös merkittävä. Lavan paksuus on ohuimmillaan 12 mm ja paksuimmassa kohdassa 15 mm. Kun ne on merkitty, ohennetaan se näihin mittoihinsa. Tässä pitää olla varovainen.

Lapojen kärkiin nokit

Nokit voi tehdä useammallakin eri tavalla esimerkiksi viilaamalla urat tai tekemällä selkä nokit. Se tosin on vahvistettava langalla. Tappinokki on kolmas vaihtoehto. Sitä voi käyttää, jos lavan kärjet ovat leveät. Viimeistely kannattaa tehdä myöhemmin. Tässä vaiheessa on hyvä pitää pieni lepohetki ja käväistä tutustumassa, mitä pelivaihtoehtoja Galaksino kasino tarjoaa. Olisiko hyvä rentoutua hetki vaikkapa blackjackin parissa ennen kuin jatkaa seuraavaan vaiheeseen eli kahvan tekoon.

Jousimetsästys siintää edessäpäin, joten tässä vaiheessa on vain haaveiltava saaliista, kun jousen tekeminen on vielä kesken. Jos kahva on 30-40 milliä leveä, se on liikaa, joten kahvaa pitää vähän muotoilla. Sopiva kahva on suunnilleen 25 milliä. Kahva kannattaa muotoilla lopulliseen muotoonsa vasta myöhemmin, kun viimeistelee jousipyssyä. Tästä onkin jo siirryttävä tilleröintiin.

Jousipyssyn teko on tarkkaa

Puujousi on tilleröitävä hyvin tarkasti. Tillerimuoto tarkoittaa jousen muotoa täydessä vedossa eli taipuisuutta. Tärkeintä onkin saada lapojen taipuminen tasaisesti sekä symmetrisesti. Molempien lapojen on siis käytännössä taivuttava samalla tavalla. Tässä vaiheessa tarvitaan jänne sekä jokin apuväline, jolla voit nähdä, miten jousen lavat vedossa taipuvat. Peili on hyvä apuväline ja toinen mahdollisuus on valmistaa tillerikeppi.

Kun tilleröinti on tehty, onkin jo aika viritellä jousi normaalille jänteelle. Tässä vaiheessa jänteen pitäisi olla noin 5 senttiä lyhyempi kuin jousi. Siinä on käytettävä voimaa vain sen verran kuin lopullinen jousen jäykkyys vaatii. Tässä on hyvä käyttää apuna voimamittaria.

Jousipyssyn teko vaatii aikaa ja hermoja tilleröinti vaiheessa. Kun sinusta tuntuu, että jousi taipuu tasaisesti, voit ampua sillä jo kokeeksi. Jos kaikki tuntuu hyvältä, voit tehdä viimeisen hionnan ja jatkaa koeampumista. Lopullinen viimeistely tehdään vasta siinä vaiheessa, kun jousella on ammuttu vähintään pari sataa laukausta. Silloin voit myös pintakäsitellä jousen lakalla, öljyllä tai mehiläisvahalla. Kahvaan voit lisätä narupunoksen tai nahan.