Ampumaurheilu jousella

post thumb
Jousipyssyharrastus
by Jonna/ on 30 Dec 2021

Ampumaurheilu jousella

Ampumaurheilu jousella eli jousiammunta pitää sisällään useita erilaisia jousilajeja. Lajissa ammutaan nuolia jousta käyttäen. Jousiammunnassa on alun perin ollut kyse eläimen metsästämisestä nuolella. Jousiaseita on käytetty laajasti myös sodissa ennen ruudin keksimistä. Myöhemmin tästä lajista on tullut olympiatason urheilumuoto. Jousiammunta on nykyään urheilulajina hyvin suosittua ympäri maailman. Jousiammunta on lajina varsin mielenkiintoinen ja antaa harrastuksena myös paljon.

Ampumaurheilu jousella historiallisessa valossa

Ampumaharrastus jousella on kasvattanut suosiotaan jatkuvasti viimeisten kymmenien vuosien ajan. Jousi on perinteinen ampuma-ase, jota on käytetty eri puolilla maailmaa kivikaudelta lähtien. Edelleen jousta käytetään monien alkuperäiskansojen keskuudessa metsästämiseen. Metsästäjiä, jotka jousilla metsästävät suurriistaa, on kuvattu kalliomaalauksissa. Nämä kuvat ajoittuvat 20 000 – 50 000 vuoden taakse. Tätäkin pidemmiltä ajoilta ovat historioitsijat löytäneet merkkejä jousen käytöstä.

Vanhat jouset olivat pääsääntöisesti yhdestä puusta veistettyjä pitkäjousia tai useista osista tarkkaan valmistettuja yhdistelmäjousia, joita kutsutaan myös vahvistetuiksi jousiksi. Puulajeissa, mitä jousiin käytettiin, on luonnollisesti suuria maantieteellisiä eroja. Esimerkkeinä japanilaiset käyttivät bambusta tehtyä jousia, suomalaiset koivusta tai männystä sekä arktisilla aluille asuneet kansat vahvistivat jousiaseitaan valaan luilla ja jänteillä.

Ampumaharrastus jousella nykyaikana

Ampumaurheilu jousella on yleinen harrastusmuoto. Osa harrastajista siirtyy lajissa myös kilpaurheilun puolelle. Jousiammunta sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Se on taitolaji, jossa haasteita riittää monella tasolla. Jousiammunta voi olla koko perheen yhteinen harrastus, keino irtautua hetkeksi arjen kiireistä, itsensä kehittämistä omilla ehdoilla tai kilpailua ja kovaa huippu-urheilua. Suosituimmat jouset ovat olympialaisista tuttu tähtäinjousi ja taljajousi. Taljajousi on näistä kahdesta teknisesti kehittyneempi. Jousiammuntaa harrastetaan lisäksi esimerkiksi vaistojousella ja pitkäjousella.

Varsinainen ampumaurheilu jousella alkoi Englannissa vuonna 1537. Tuolloin kuningas Henry II yhdessä Sir Cristopher Morrisin kanssa järjestivät ensimmäiset viralliset jousiammunta kilpailut. Tästä muodostui vuosittainen perinne. Jousiammunnan historia kilpalajina on siis yli 500 vuotta vanha. Tätä ennen japanilaiset olivat kilpailleet jousiammuntalajissa Kyudossa jo tuhannen vuoden ajan. Olympialaisiin jousiammunta tuli virallisesti vuonna 1900.

Jousiammunta jännittävä kilpalajina

Jousiammunta on jännittävä kilpailulaji seurata, mutta nykyään myös yhä enemmän vedonlyönnin kohde. Live kasino pelaamisen ja muun raha pelaamisen lisäksi voit miettiä vedonlyöntiä jousiammunnasta. Urheiluvedonlyönnissä lajituntemus on kuitenkin tärkeää ja ennen pelaamista kannattaa varmasti hetki seurata lajia, että se tulee tarpeeksi tutuksi. Olympiajousi on kilpajousiammunnan kehittynein muoto ja sitä käytetään välineenä jousiammuntakilpailuissa. Kilpailuissa on tärkeää hyvä osumatarkkuus, johon pyritään käyttämällä jäykkiä ja kevyitä nuolia, joissa on myös kevyt kärki.

Ampumahiihdon seuraaminen on suomalaisten lempilaji. Joskus on mietitty jousen käyttöä ampumahiihdossa, mutta laajemmin se ei ole lajiliitossa saanut vielä tuulta alleen. Jousiammunta on historiallisesti vanhempi kilpa-ammunnan laji, kuin ruutiaseilla kilpaileminen. Jousiammun suosiota lisää se, että se on mahdollista aloittaa jo nuorena.

Ampumaurheilu varsijousta käyttäen

Varsijousi on myös kilpaväline jousiammuntaurheilussa. Kilpailukäyttöön tarkoitetut varsijouset rakennetaan käsityönä, koska tehdasvalmisteiset jouset eivät laadullisesti riitä kilpailukäyttöön ilman parannuksia. Varsijousiammunnan kilpailumuodot ovat ulkona ammuttava TC-900 eli Target Champion tai IR-900- luokat. Näihin kuuluu kolme matkaa, jotka ovat 65m, 55m ja 45m. Sisäkilpailussa sen sijaan maalitauluun ammutaan 18 metrin etäisyydeltä.

Suomalaiset ovat kuulunut varsijousiampujien kärkeen jo vuodesta 1982. Silloin Veikko Pöyry voitti ensimmäiset MM-kisat, jotka pidettiin Mikkelissä. Nykyään maailmanmestaruuskisat järjestetään joka toinen vuosi. Huippuampujia tulee muun muassa Saksasta, Unkarista ja Taiwanista.

Ampumaurheilu varsijousella muistuttaa paljon kivääriammuntaa, erityisesti tähtäyksessä ja liipaisimen käytössä. Näin ollen kivääriammunta antaa vahvaa pohjaa varsijousella ampumiseen ja päinvastoin. Näiden kahden alojen huiput ovatkin liikkuneet sulavasti lajien välillä. Jousiammunta jousilajista riippumatta on kasvattanut suosiotaan jatkuvasti. Lajin suhteellisen edullinen aloituskynnys tekee siitä helposti kokeiltavan harrastusmuodon vaikka koko perheelle. Jousiammuntaseuroja on lisäksi ympäri maata useita.