Keskiaikaiset aseet ovat enimmäkseen lähitaistelua varten

post thumb
Jousipyssyharrastus
by Jonna/ on 05 Jun 2022

Keskiaikaiset aseet ovat enimmäkseen lähitaistelua varten

Keskiaikaiset aseet tuovat monelle mieleen miekan, joka onkin ollut varsin käytetty ase, jonka kanssa erityisesti varakkaat käyttivät suojavarusteluna kehityskulun mukaan panssarivaatteita, kypäriä tai myöhemmin haarniskoita. Erilaiset vasarat, kirveet ja keihäät tietenkin ovat myös kulkeneet ihmisen mukana jo kauan aseen ja työkalunkin ominaisuudessa. Tutustutaan seuraavaksi hiukan näiden lisäksi käytössä olleisiin asevälineisiin, joista olet saattanut kuulla, mutta jotka voivat olla näiden ensin mainittujen sijaan hiukan tuntemattomampia.

Keskiaikaiset aseet, millaisia käytettiin?

Vasaran, miekan ja keihään lisäksi erityisesti 1300-luvun puolella yleistynyt nuija kuului klassisiin taisteluvälineisiin, ja siihen tavattiin kiinnittää piikkejä joko alkeellisemmin itse tai armeijan käyttöön tehtynä jo valmistusvaiheessa. Tämän jalkaväen varusteluun kuuluvan aseen oli tarkoitus tehdä ikävää jälkeä kasvoihin osuessaan, mutta myös vahvaksi valmistettuna lävistää tarvittaessa kypäräkin. Piikkinuija saattoi kuulua sotilaan lisäksi vartijankin varusteisiin. Myös piikittömät lekavasarat sekä alun perin viikinkien pitkäteräisistä kirveistä kehittyneet sotakirveet eli pertuskat, olivat käytettyjä aseita samoihin aikoihin.

Monet keskiajan yksilökäyttöön tarkoitetut aseet olivat paremmin lähitaisteluun tarkoitettuja, mutta aseita oli toki muunlaiseenkin käyttöön, ja kehitystä tapahtui lähiaseiden lisäksi myös näissä. Lähitaistelun sijaan pidempään hyökkäyspituuteen tarkoitettu linko ase käytti keskiajalla aiemman jousi- tai vääntövoiman sijaan vipuvoimaa, joka tarvittavalla laukaisijamiesmäärällä lisäsi hyvin aseen käytettävyyttä ja heittovoimaa.

Tavoitteena saada vihollinen lähelle

Kiinalaisten käytössä kehittynyt longxu-ase auttoi vihollisen vetämistä lähitaisteluun. Aseessa oli lasson päässä metallilevy, joka oli varusteltu koukuin, ja jota pyörittelemällä ja lopulta heittämällä vihollista kohti saatiin vihollinen vedettyä lähemmäs taisteluun – ellei vahingoittunut kuolettavasti jo koukkujen osumasta. Olitko jo kuullut näistä kaikista aseista, vai tuliko jokin uutena?