Metsästys jousella on luvallista tietyin ehdoin

post thumb
Jousipyssyharrastus
by Jonna/ on 08 Jul 2021

Metsästys jousella on luvallista tietyin ehdoin

Metsästys jousella kasvattaa suosiotaan ja sen syyksi on sanottu äänettömyys, haastavuus sekä se, että laukauksen varoalue on hyvin hallittavissa. Laki sallii pienriistan metsästyksen sekä sorkkaeläimistä kaikki hirveä pienemmät. Jos aikoo metsästää sorkkaeläimiä, on suoritettava ampumakoe hyväksyttävästi. Lisäksi se määrää, että jousi on pidettävä käsin vireessä. Näitä jousia ovat talja-, vastakaari-, sekä pitkäjousi. Sen sijaan jalkajousta ei saa käyttää. Nuolessa on lisäksi oltava metsästyskärki.

Millaista on metsästys jousella?

Ensinnäkin tyypillinen ampumamatka on 5-25 metriä, joten eläimen laji on silloin hyvin tiedossa. Se myös tarkoittaa, että mitä paremmin riistan elintavat tuntee, sitä helpompi siihen on osua. Useimmiten saaliiksi päätyy varomattomia ja kokemattomia nuoria yksilöitä. Jousi on myös äänetön eikä siitä tule päästöjä sekä positiivista on myös se, että sitä pystyy harjoittelemaan omalla pihalla. Siitä siis ei ole häiriöksi, vaikka metsästäisi asutuksen lähellä.

Perinnejousi -sivusto kertoo sinulle paljon tietoa jousiammunnasta. Metsästys on kuitenkin monen mielestä se paras osa jousiammuntaa. Parhaimpia tapoja metsästyksessä onkin se, että saalista kyttää ylhäältä päin, sitä houkutellaan tai hiivitään kohti. Muitakin mahdollisuuksia tietenkin on. Nuoli on erittäin tehokas ja se läpäisee saaliin sekä johtaa eläimen kuolemaan aivan yhtä nopeasti ja eettisesti kuten hirvikiväärin luotikin.

Millaisia ovat metsästysjouset ja nuolet?

Jouset pidetään vireessä käsivoimin ja siihen tarvittava voima on vähintään 180 Newtonia eli käytännössä noin 18,4 kiloa. Aloittelijan ei kuitenkaan kannata ainakaan heti alkuun valita liian jäykkää. Niissä käytetään myös tähtäimiä sekä laukaisulaitetta. Nuolet puolestaan ovat tavallisimmin hiilikuitua, mutta edelleen alumiini- tai puunuolille on käyttäjiä. Nuolen perässä on nokki sekä sulat. Sulat auttavat nuolen lentämisessä suoraan.