Olympiajousi kilpailuissa

post thumb
Jousipyssyharrastus
by Jonna/ on 13 Jan 2022

Olympiajousi kilpailuissa

Kilpajousi tai toiselta nimeltään olympiajousi on tähtäinjousi. Se onkin tällä hetkellä ainoa jousityyppi, jolla ammutaan olympialaisissa. Jouset koostuvat lasi- tai hiilikuidusta sekä kevytmetalliseoksista sekä ne ovat moniosaisia. Jousessa on myös tärkeät lisävarusteet ja ne ovat vakaimet eteen sekä sivulle, tähtäin sekä klikkeri, joka ilmaiseen ampujalle äänimerkillä, milloin vetopituus on saavuttanut oikean mitan. Nuolet puolestaan jaetaan kahteen eri ryhmään eli sisä- sekä ulkonuoliin. Ulkona käytettävät nuolet ovat ohuempia kuin sisällä käytettävät nuolet.

Muokattavissa oleva olympiajousi

Olympia- eli tähtäinjousella kilpaillaan maasto-, sisä- ja tauluammunnassa. Tähtäinjousi rakennetaan komponenteista, joten se voidaan helposti muokata sellaiseksi kuin ampuja haluaa. Siinä on myös mahdollisuus käyttää samoja lapoja kuin instinctive- ja vaistojousissa. Kiinnitysmekanismi näissä kaikissa on ILF. Tähtäinjousta käytetään rataolosuhteissa tauluammunnassa, ei juurikaan muualla, joten sen ampumamatka on 70 metriä.

Säännöt ottavat kantaa varusteisiin. Ne kertovat tarkasti värityksestä, tähtäimestä, nuolihyllystä ja niin edelleen. Nuolet ovatkin hyvin moderneja, joten niitä valmistetaan hiilikuidusta tai alumiinista. Sulat ovat normaalisti muovisia. Säännöt kuitenkin sallivat myös muut sulkamateriaalit. Ampumaurheilu jousella on mielenkiintoista ja vaatii hyviä hermoja sekä tarkkuutta. Kisoja käydään sekä ulkona että sisätiloissa.

Ammunta- ja tähtäystekniikka

Ampumisessa käytetään niin sanottua välimerenotetta. Hyvänä apuna ampumisessa on klikkeri. Nuoli asetetaan sen alle ja kun se on vedetty riittävän pitkälle, se napsahtaa ja samalla antaa ampujalle lähtösignaalin. Tähtäimenä käytetään joko reikää tai pinniä. Säännöt kieltävät prisman tai suurentavan linssin käytön. Tarkka tähtäys saadaan aikaan niin, että jousen jänne linjataan mahdollisimman hyvin jousen runkoon ja sen jälkeen ankkuroidaan leuan alle.