Perinnejousiammunta

Perinnejousiammunta ja jousen valmistus

Perinnejousiammunta ja jousen valmistus

Kun perinnejousiammuntaan hurahtaa ja sitä haluaa harrastaa enemmän ja vakavammin, tulee ajankohtaiseksi myös oman välineistön hankkiminen. Jotkut harrastajat haluavat syventyä lajiin kunnolla ja haluavat valmistaa oman jousen jopa itse. Yksinkertaisen perinnejousen valmistus ei ole kovin vaikeaa. Ohjeita on verkossa tarjolla ja monet tahot järjestävät puujousen valmistuskursseja. Sieltä saa asiantuntevaa apua, joten kannattaa kokeilla, jos jousen valmistus kiinnostaa. Perinnejousiammunnan harrastajia kiehtoo ampuminen itse tehdyillä välineillä, uuden oppiminen ja historia. Lajin vakavammin ottavat harrastajat haluavat haastaa itsensä käyttämällä kaiken osaamisensa ja taitonsa tehdäkseen kestävän ja kauniin jousen luonnon puusta.

Perinnejousiammunta sopii harrastuksena sekä miehille että naisille ikään katsomatta, kuten jousella metsästyskin. Jousimetsästys on myös vanha ja perinteinen laji ja antaa erilaisen mahdollisuuden kehittyä metsästäjän taidoissa.

Metsästys mielenkiinnon kohteena

Suuret saalismäärät eivät kuulu modernin perinnejousimetsästäjän aatteeseen, vaan haasteet ja tapa, jolla saalistetaan. Perinnejousimetsästäjän tulee päästä mahdollisimman lähelle saalista ja se vaatii välineiden erinomaista hallintaa, eläimen käyttäytymisen tuntemista sekä ympäröivän luonnon tuntemusta. Kaikki tämä vaatii keskittymistä ja sinnikästä harjoittelua.

Yksi jousimetsästyksen laji on vaistoammunta, joka tarkoittaa sitä, että vaistonvaraisesti ammutaan kohdetta, eikä niinkään tähdätä. Tässä tapauksessa ampuja arvioi vaistonvaraisesti suunnan ja ampuu siihen suuntaan. Lumipallon heittämistä tai tikanheittoa voi verrata myös tällaiseen vaistonvaraiseen toimintaan. Perinteisessä jousessahan ei ole tähtäämistä avustavia laitteita eli se on puhdasta vaistoammuntaa.

Perinnejousiammunta harrastuksena

Perinnejousiammunta harrastuksena

Jousiammunnan lajeja ja kilpailuja on tarjolla monipuolisesti. Seurat järjestävät monenlaisia kilpailuja ja tässä on muutamia poimintoja niistä. Tarkkuusammuntakilpailussa maalitauluun ammutaan eri etäisyyksiltä. Maastoratakilpailussa kierretään maastossa etsien erilaisia rasteja. Pituusammunnassa kilpaillaan yksinkertaisesti siitä, kuka saa ammuttua nuolen pisimmälle. Amerikkalaista tyyliä edustaa preeriajousikisa, jossa kilpaillaan pituusammunnassa lyhyellä jousella perinteen mukaan.

Perinnejousiammunta tekniikan voi oppia nopeasti, mutta varsinainen taito kehittyy, kun kärsivällisesti jaksaa harjoitella. Yhdessä yössä ei voi tulla mestariampujaksi. Jousiammunnan tavoitteena on saada jousi nopeasti täyteen vetoonsa ja laukaista nuoli lähes välittömästi. Jousiammunnan guru kertoo, että ampuma-asennon tulee olla samalla sekä ryhdikäs että rento, vaikka jousen jännittäminen ja vireessä pitäminen aluksi tuntuu raskaalta.

Perinnejousen valmistus

Lapsena moni on varmaan metsässä rakennellut keihäitä ja muita leikkiaseita, joten perinnejousen valmistus voi olla kiinnostava aluevaltaus jousiammunnan harrastamisessa. Jousen valmistus aloitetaan puuaihion valinnalla. Sopivia puulajikkeita jousen tekemiseen ovat muun muassa pihlaja, saarni, jalava, vaahtera, kataja tai hedelmäpuut. Sanotaan, että kuusi ja koivu eivät sovellu jousen valmistukseen. Sopiva perinnejousi puu on mahdollisimman suora ja oksaton, ja pituudeltaan noin 2 metriä ja halkaisijaltaan 5-10 cm. Muista säästää myös kaarna, joka takaa joustavan rakenteen.

Perinnejousen valmistus vaatii kärsivällisyyttä. Pisin aika valmistamisessa kuluu puun kuivumiseen, joka vie noin pari kuukautta. Kun puu on tarpeeksi kuiva, siirrytään seuraavaan vaiheeseen, joka on aihion työstäminen. Aihioon veistetään jousen kaari ja jousen lavat vuollaan siten, että ne kaartuvat tasaisesti, kun jousi jännitetään lapojen väliin. Vielä urat lapojen päihin jouseen kiinnitettävälle jänteelle ja perinnejousiammunta voi alkaa.